måndag 7 september 2009

dagens visa

Den här covern på Queens "one year of love" har funnits i min spellista i ipoden länge nu.

Låten skrevs från början av Queens basist till filmen Highlander från 1986. Det är nog den film som jag sett absolut flest gånger. Än hur cheezy den kan tyckas vara så tröttnar jag aldrig på Christopher Lambert som Connor MacLeod (och Russel Nash som han kallar sig i nutidens New York), eller den stenhårda The Kurgan spelad av Clancy Brown. (Eller Kurgamannen som han översattes till i min gamla VHS-version.)

Låten spelas på en bar när Russel Nash söker upp kriminaltecknikern Brenda J. Wyatt (Roxanne Hart) efter att hon har varit på den plats (madison square garden) där Nash tidigare under kvällen huggit huvudet av en annan odödlig. Hon är skakad och förvirrad, han är bitter och trött. Men samtidigt är båda i stort behov av kärlek och närhet, om så bara för en kort tid (Just one year of love is better than a lifetime alone".

John Deacon var kanske inte den mest produktiva Queenmedlemen, men han ligger bakom några av deras största hits som: "You're My Best Friend" (1975),"Another One Bites the Dust" (1980), och "I Want to Break Free" (1984),
Förutom att vara en strålande basist är John i grunden utbildad elektronikingengör och byggde en av gitarristen Brian Mays förstärkare "The Deaky amp".

Förutom bas och gitarr spelade han även synt på en del låtar, som på denna i original som innehåller en hel del Yamaha DX-7. (En synt jag själv köpte för ett par år sedan och som idag blivit kult och ganska dyr och kan på många sätt sägas definiera 80-talssoundet).

Hur som helst är här den fina covern av låten med Holländska Stewie Ann:



Eller lyssna på originalet HÄR med en fin ihopklippt video med material från filmen.

/LB